Mindent az endometriózisról

Ajánlók

Szerző: Kiss Verus

Hiánypótló "Endometriózis Kisokos" látott napvilágot, melynek összeállításában olyan nemzetközileg is elismert nőgyógyászok vettek részt, akik nap mint nap harcolnak korunk titokzatos, és a meddőség egyik vezető okaként ismert betegség, az endometriózis ellen.

Mi is az endometriózis?


Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők kb. 10 százalékát érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium - szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén -olvasható a az "Együtt könnyebb" - Női Egészségért Alapítvány honlapján. Mint írják, ezek az endometriózisszigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására a belső szervi összenövések, az immunológiai reakciók és a sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhat. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert.

Az endometriózist aktiválhatják a gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések, a gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve az állandó, alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, az alhasi trauma. Egyre gyakoribb - s amiért mi is hírt adunk erről - császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat/jelentkezhet a betegség, például a császároshegben (hegendometriózis).

Nem ritka, hogy császármetszés után alakul ki a (heg)endometriózis (Fotó: Dragana_Gordic/Freepik.com)

Miért alakult meg az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány?

Az  Alapítvány az alapítók személyes érintettsége kapcsán kezdte meg tevékenységét 10 évvel ezelőtt, s ez az egyetlen bejegyzett, közhasznú civil szervezet a témában, amely hazai és nemzetközi szakmai körökben is elfogadottá vált, azon túl, hogy az érintettek és családjaik is számíthatnak a támogatásukra.

Az endometriózissal való együttélés sokszor egyáltalán nem könnyű a mindennapokban. A diagnosztizálást követően, a kezdeti „mindent tudni szeretnénk a betegségről” korszak után jön a felismerés, hogy miről is szól valójában az endometriózis-kihívás, és az érintettek elindulnak a gyógyuláshoz vezető úton. Ez idő alatt rengeteg kérdés merül fel bennük, vannak nehézségek, fájdalmak és hullámvölgyek, ugyanakkor új barátságok alakulnak ki, és sok öröm is éri a nőket.

Itt az Endometriózis Kisokos

Az Endometriózis Kisokos most azért született meg, hogy az Alapítvány ezzel is segítse az érintetteket, ugyanakkor a szakértőket is, hiszen egy-egy konzultáció alatt nincs lehetőség minden kérdést részletesen átbeszélni.

Részlet a kiadványból