Miért fontos a császáros heg masszírozása, manuális kezelése?

Ajánlók

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Rákosi Dóra, gyógytornász, IBCLC

A császáros heg kezelése nem merül ki a különböző krémek használatában, amelyek a külső heg gyógyulását hivatottak segíteni. Legalább ennyire, ha nem még fontosabb annak a 10 rétegnek a regenerációja, amelyet a műtét során átvágtak és széthúztak. Ehhez mindenekelőtt jó keringésre, az érintett terület vérellátásának növelésére van szükség – hívja fel a figyelmet Rákosi Dóra, a Császárvonal gyógytornásza a Császárvonal Intima.hu-n megjelent vendégcikkében.

A seb kezelése

A császáros seb kezelésének már a kórházban része a mindennapos kötéscsere, amit hazaérve úgy a legkönnyebb folytatni, hogy zuhanyzás után távolítod el a megnedvesedett kötést. Ezután annak környékét szárazra kell törölni és úgy újra leragasztani. Ez még varratszedés után is váladékozhat, ezért érdemes sebfertőtlenítőt használni az elején – hívja fel a figyelmet Dóra. Amíg nem gyógyul be kívülről a seb, addig érdemes kötéssel megvédeni a fertőzésektől. Szintén nem szabad még ilyenkor ülőfürdőben tisztálkodni, s érdemes olyan bugyit hordani, ami nem irritálja a hegvonalat.

Ha már kívülről szép…

A császáros heg kezelése azonban nem merülhet ki a külső seb gyógyulásában, hiszen

a műtét során 10 réteget vágnak át és húznak szét, hogy a babát kiemelhessék, s ezekből 2-3 varrása történik meg (bőr, hashártya, méh), a többi réteg magától rendeződik.

Eszközös, SMR-labdás hegkezelés. (Trosztel Adrienn, Babakukk)

Viszont már sosem fognak újra úgy működni, mint műtét előtt, és a későbbiekben többet között összenövéseket, mozgásszervi problémákat, menstruációs zavarokat, inkontinenciát is okozhatnak. Ezért, illetve ezen szövődmények előfordulásának mérséklésére császármetszés után a mozgás különböző formáit – ami a hegkezelés része - fokozatosan érdemes beépíteni a mindennapokba. Ehhez minden édesanya segítséget kap a Császárvonal alap videótárából, később pedig a haladó has- és hegkezelés videós csomagból.



A cikk folytatása az Intima.hu oldalon olvasható.



Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.