Császár utáni gyermekágy: szabaduljunk meg a tévhitektől!

Ajánlók

Szerző: Óvári Enikő

A baba megszületése utáni időszak különleges szakasza egy anya életének: az egymásra hangolódásé, egymás megismeréséé ilyenkor a főszerep. Számos kívülről látható és láthatatlan változás történik testünkben, lelkünkben egyaránt. Mostani cikkünkben a császár utáni gyermekágyi időszakra vonatkozóan gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat Galgóczi-Gyenes Dorottya, szülésznő segítségével.

Gyermekágyi vérzés

Bár sokan meglepődnek rajta, de normális folyamat, hogy a gyermekágyi vérzés császármetszés után is jelentkezik, erőssége változó lehet. Az első napokban erősebb, de az idő előrehaladtával, ahogyan a méhlepény tapadási helyének sebe gyógyul, úgy lesz egyre kevesebb. A kórházi napokra még érdemesebb nagyobb betéttel készülni, s olyan bugyival, ami nem bántja a császáros heget. „Van, akinek a magasra felhúzható bugyik, valakinek pedig kifejezetten az alacsony, csípő fazonú lesz a kényelmes, ezért érdemes mindkettővel készülni” – tanácsolja a szülésznő. A tampon vagy menstruációs kehely használatát kerülni kell a fertőzések elkerülése érdekében.

A méh összehúzódása

A hasi műtét mellett fájdalommal, kellemetlen érzéssel járhat a méh összehúzódása. Ne feledjük, ami 9 hónapon át nőtt, változott, az most pár hét alatt zsugorodik össze. Van, akinek hamar, míg másoknak tovább tart ezáltal a has visszahúzódása. Szoptatás alatt, az ilyenkor termelődő oxitocin hormonnak köszönhetően gyakoribb az összehúzódás, s az ezzel járó fájdalom. „Minél többedik szülésről van szó, ez a fájdalom annál kifejezettebb lehet, nem kell tőle megijedni, természetes jelenség” – mondja Dorottya. Éppen ezért a szoptató anyukáknak általában hamarabb húzódik vissza a méhük, de jó tudni, az viszont tévhit, hogy császár után lassabban húzódik vissza a has.


A cikk folytatását keresd az Intima.hu-n "Császár utáni gyermekágy: hiedelmek és valóság" címmel.


Ha kérdésed van, gyere zárt csoportunkba is, s töltsd le a Császárvonal ingyenes mobilalkalmazását, melyet császárral szülő édesanyáknak fejlesztettünk, s benne az egész műtétről, az előkészítésről, a beavatkozás menetéről, az utána következő napokról, sőt a gyermekágyról, a regenerációról is kimerítően olvashatsz, videókat is találsz (kismamatorna, regenerációt segítő tartalmak, hegkezelés)!


Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.