Emelkedő császárarányok, információ nélkül maradó édesanyák - rádióbeszélgetés

Császár előtt

A Császárvonal Projekt indulásakor meghívást kaptunk a fővárosi Karc FM stúdiójába, Back Réka jóvoltából, hogy beszélgessünk kicsit a császármetszésről, az emelkedő császárarányok miértjeiről, az érintett édesanyák támogatásáról.

A színvonalas délelőtti műsorban beszélgettünk arról, hogy mennyire nincs információja az ellátórendszerben az édesanyáknak a beavatkozásról, milyen sok az indokolatlan műtéti szülés , és hogy projektünkkel miképp igyekszünk segíteni a hozzánk fordulókat.

Veisenberger Eleonóra dúla az interjúban elmondta, a program szükségességét jól mutatja, hogy míg a WHO ajánlása szerint a szülések 15 százalékánál indokolt a császár, addig ez egyes kórházakban ezen beavatkozások aránya több, mint ötven százalék.

A projekt vezető gyógytornásza, Rákosi Dóra is megszólalt az összeállításban egy beszélgetés erejéig: hangsúlyozta, nem csak információátadás a cél a Császárvonallal, számos platformon, de a megfelelő tanácsokkal gyorsítani, "jobb minőségűvé" is lehet az érintettek műtét utáni felépülését tenni. Egy ilyen beavatkozás után ugyanis szinte újra kell tanulni az izmok együttműködését, kiemelt tekintettel a gát, has és rekeszizomra, a hegtudatosság terjesztése pedig külön missziója a szakembernek, ezért a hegmasszázsról, az élethosszig tartó hegkezelésről is napi rendszerességgel kell beszélni az édesanyáknak.


A felvétel elérhető, meghallgatható teljes hosszában a Karc FM archívumában, ide kattintva.