A császármetszés hónapja: 2020-ban is csatlakoztunk az ICAN kezdeményezéséhez

Blog

Szerző: Kiss Verus

Idén is sajtóanyaggal, nagyobb közösségi médiabeli aktivitással csatlakozunk az ICAN (International Cesarean Awareness Network) áprilisi kampányaihoz, az International Cesarean Awareness Month, vagyis a császármetszéssel kapcsolatos információszerzés, közbeszéd hónapi megmozdulásokhoz.

A Császárvonal 2018-as indulása előtt egy rövid, egyszerű kérdőívet bocsátottunk az érintett, császárral szült édesanyák elé, hogy felmérjük, mik a hazai tapasztalatok a beavatkozással, annak megélésével, a róla terjedő információkkal kapcsolatban. 3636 anya töltötte ki ezt a rövid kérdőívet.

Akkor szembesültünk azzal, mennyire nem kapják meg a hasi úton szült nők a kellő támogatást műtét előtt, alatt és után, milyen keveseknek adatik meg a hiteles tájékoztatás, s mérsékelten jutnak hozzá az érintettek a szaksegítséghez is, hogy a császárral összefüggő panaszaikra, problémáikra, igényeikre megoldást találjanak. 

2020-ban újráztunk

A helyzet úgy tűnik, sokat nem változott érdemben: most, 2020 áprilisában is közreadtuk a két évvel ezelőtti kérdőívet kitöltésre, s most 4300 anya tisztelt meg minket válaszaival. Az eredmények nem túl biztatóak, a hiteles információk, a beteget megillető tájékoztatás még mindig lassan terjed, az anyák kompetenciaérzése nem ritkán sérül a kórházban, s továbbra is magas a szülés után megválaszolatlan kérdésekkel hazabocsájtott anyák aránya.

Az idei áprilisi sajtóanyagunkban ezért a császárral szült anyák támogatásának fontosságát hangsúlyoztuk két szakértőnkkel, Veisenberger Eleonórával (dúla, perinatális szaktanácsadó jelölt) és Rákosi Dóra gyógytornász, IBCLC-vel, kitérve a koronavírus-pandémia okán fennálló helyzetre is, számos mankót, megoldást egybegyűjtve az érintett anyák segítésére.

 A sajtóanyag letölthető innen.