Betegdokumentáció: minden a szülésedről

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: dr. Asbóth Márton, betegjogi szakértő, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője, Veisenberger Eleonóra, dúla

Tudtad, hogy a kórházban, ahol szültél, őriznek rólad, a szülésedről egy jóval részletesebb és hosszabb dokumentációt is, mint a zárójelentést, amit távozásodkor kaptál? És azt, hogy ezt bármikor kikérheted, megismerheted tartalmát?

Jogi oldal - a betegjogi szakértő véleménye

1998 januárjától itthon külön törvény védi jogaidat, egészségügyi adataidat betegként, és ezeket az adatokat bármikor meg is ismerheted. Ez alól nem kivétel a kórházi szüléseddel kapcsolatos dokumentációd sem, hiszen míg az egészségügyi intézményben vagy, folyamatosan, kötelezően bővül orvosod által a rólad adminisztrált információ, benne a személyi adataiddal, a kezelésed során rögzített egészségügyi adatokkal, a beavatkozások körülményeinek leírásával, a vizsgálatok eredményeivel, a gyógyszeres és egyéb terápiák leírásával. Ezt az információhalmazt együttesen egészségügyi dokumentációnak, betegdokumentációnak nevezzük.

Ha komolyabb események vannak mögötted (ilyen lehet egy sürgősségi császármetszés), előfordulhat, hogy ez a dokumentáció hazabocsátásodra akár százoldalasra is duzzad, ám érthető módon ennek csak legfontosabb elemeiről kapsz egy egy-kétoldalas összefoglalót, a jól ismert zárójelentést. Ettől függetlenül szükségessé válhat, hogy a teljes dokumentáció megismerd, vagyis szükség lenne arra, hogy minden apró részletről, információról tudj utóbb. Mi a teendőd ilyenkor?

„A betegdokumentációt az a kórház őrzi, ahol ellátásban részesültél. Általában van külön dokumentációs osztály, és jellemzően a kórház honlapján tudsz tájékozódni arról, hogy miképp ismerheted meg adataidat, és mikor van ügyfélfogadási idő. A dokumentumokat ma már általában elektronikusan tárolják, így azonnal ki is tudják adni. A kórházak honlapjain sokszor van formanyomtatvány is a betegdokumentáció kikérésére” – magyarázza dr. Asbóth Márton, betegjogi szakértő, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője, aki hozzáteszi, az egészségügyi dokumentáció nagyon érzékeny adatokat tartalmaz, ezért azokat nem ismerheti meg bárki. Alapvetően az érintett, vagyis te kérheted ki őket személyesen, de bárkinek adhatsz meghatalmazást. Ha cselekvőképtelen állapotba kerülsz, a törvény meghatározza, hogy ki tekinthet be a dokumentációdba, aminek egyébként legalább 30 évig hozzáférhetőnek kell lennie.

Jelzed tehát a kórház felé (pl. e-mailben), hogy szeretnéd megismerni a dokumentációdat, a megfelelő formanyomtatvány, vagy a kórház utasításainak megfelelően. Az illetékesek (a jogi vagy dokumentációs osztály) kikérik kérésedre, majd értesítenek, ha mehetsz, betekintést kaphatsz, vagy átveheted a másolatokat. Kérheted azt is, hogy postázzák, ám ennek költségei is téged terhelnek ilyenkor.

A dokumentumokba való betekintés ingyenes, ahogy az is, hogy a bemutatott dokumentumokat lefényképezd, például okostelefonoddal, digitális fényképezőgépeddel, a másolat elkészítéséért viszont kérhet tőled pénzt a kórház. „Erre nincs jogszabály, de a betegjogi képviselők ajánlása szerint ez oldalanként 100 Ft körüli érték legyen. Egyes dokumentumokat (CT-, MR-, vagy ultrahangfelvételeket) CD-n vagy DVD-n is kiadhatnak, erre 700 Ft-os árat ajánlanak” – magyarázza a szakértő.

Az anyai oldal - a dúla véleménye


És miért lehet erre szükség, mikor érdemes ezt a folyamatot végigvinned, hogy a tényeket megismerhesd? Veisenberger Eleonóra, dúla – aki többnyire VBAC kísérletek során kíséri az édesanyákat (vagyis császármetszés utáni hüvelyi szülés alkalmával) – azt mondja, a szülési dokumentáció, mint a szülés folyamatának egy érzelemmentes, aprólékos leírása, segíthet az anyának, hogy szülése elfelejtett vagy ködös kockáit helyrepakolja. „Maga a zárójelentés rövidsége és – valljuk be – sokszor pontatlansága nem megfelelő erre” – teszi hozzá. Mint mondja, neki dúlaként nem kompetenciája a dokumentációk elemzése, de volt azonban már példa nála arra, hogy az általa kísért anya VBAC-re való felkészülésének része volt az előzetes császármetszés és az akkor íródott, hosszú dokumentáció átbeszélése. „Kórház- és orvosváltás esetén is előfordul, hogy a kikért adatokat az aktuális várandósságot kísérő orvos átnézi, átbeszéli a várandóssal. Tény, hogy a szülési dokumentációra főleg azok kíváncsiak tapasztalatom szerint, akiknek a szülése az orvossal, szülés körüli segítőkkel utólagosan nem lett átbeszélve, vagy maradtak megválaszolatlan kérdéseik.”

Én ezért kértem ki
„Az első szülésemet indították, és szerettem volna utóbb új szülésznőmmel, dúlámmal, orvosommal átbeszélni, valóban szükség volt-e erre. Az értelmezésben segítettek több olyan facebook-csoportban is, ahol a természetes szülés mellett elkötelezett szakemberek, bábák is jelen vannak, hálás vagyok érte. A dokumentum kikérése óta tisztábban látom, miért sodródtunk a császárig, segített a továbblépésben, feldolgozásban, és abban is, hogy megbizonyosodjak afelől, milyen körülményeket, ellátást szeretnék ehelyett a következő szülésem alkalmával.” (Nikoletta)

„A mostani fogadott szülésznőm kérte, hogy mihamarabb igényeljem a szülésem dokumentációját a régi kórházamban. Látni szerette volna, mikor és milyen beavatkozásaim voltak, mikor és mennyi oxit kaptam.” (Mercédesz)

“A nem túl pozitív szülésélményem feldolgozásában reméltem segítséget általa. Sajnos jópár része a dokumentációnak használhatatlan és olvashatatlan volt, a műtéti megfigyelőlapomon például semmi sem állt. Csalódottságomon túllépve panaszt is tettem emiatt a kórházban.” (Annamária)


Császárvonal-tipp

A Császárvonal applikációban külön fejezetben foglalkozunk a szülő nők alapvető betegjogaival, az ottani írás elkészülte is a TASZ munkatársainak köszönhető. Facebook-oldalunkon sorozatban foglalkozunk az egyes intézményekben tapasztaltakról - betegjogi dokumentáció kikérésével kapcsolatban.

Gyere Magyarország legnagyobb, szakértőkkel működtetett Fb-csoportjába, amit császárral szült anyáknak hoztunk létre, betegjogászunk is készséggel válaszol!