Trombózismegelőzés császár után: hova dobjam ki a használt fecskendőket?

Császár után

Szerző: Kiss Verus

Amióta a Császárvonal elindult, rendszeresen kapjuk a kérdést az érintett, a gyógyszerhulladékot tudatosan kezelő édesanyáktól, hogy hova és hogyan is érdemes kidobniuk a vérhígító beadásához használt veszélyes hulladékot. Mert legtöbbször a kórházban, ahol műtötték őket, nem veszik át tőlük, a patikákban sincs speciális gyűjtő, és a háziorvosuk sem kezel ilyen hulladékot.

Kocsis Janka, a Szedd, Vidd, Védd (Tudatos Gyógyszerhasználat) Richter Anna Díjas gyógyszerészcsapatának gyógyszerésze kérdésünkre elmondta, létezik itthon egy rendelet, mely szerint  minden járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátónak gyűjtőt kellene kihelyeznie úgy, hogy a betegek plusz segítség, sorban állás, várakozás nélkül be tudják dobni a  hulladékká vált injekciós tűt, injekciós fecskendőt, tűvel ellátott injekciós fecskendőt, illetve infúziós szereléket. ( 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet  az egészségügyi szolgáltatónál képződő hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről  rendelet ide kattintva olvasható).

Sajnos azonban az a tapasztalat, hogy sem a rendelőintézetek, sem a kórházak nem teljesítik a rendelet ellenére sem ezt a kötelezettségüket, ami mögött életszerű magyarázatok állnak: egy tűkkel lassan telítődő dobozt egy váróban elhelyezni ugyanis nem a legbiztonságosabb eljárás.


Ez a patikákra azonban nem vonatkozik, így ők csak akkor gyűjtik ezt a típusú gyógyszerhulladékot, ha ezt valamiért fontosnak érzik, és - ami nagyon fontos - szánnak rá pénzt. "Ennek egyszerű oka van: a patikákból a gyógyszerhulladékot ingyen viszik el, a fecskendőket viszont pénzért" - magyarázza.

Miért nem szabad a mezei szemetesbe dobni? Mert egyrészt nem tudjuk, hogy a kommunális hulladékban ki turkál, keresgél és mikor nyúl ezekbe bele, másrészt az említettek veszélyes hulladéknak számítanak, fertőzésveszélyesek, vérrel szennyezettek.


Jó, de akkor hova dobjuk?

Az érintett császáros édesanyák tehát két dolgot tehetnek, ha szabályosan és biztonságosan szeretnék kidobni a már használt tűket: keresnek ilyen hulladékot befogadó patikát, vagy szabálytisztelő rendelőt. "Mi is épp ezeket kezdtük összegyűjteni a Szedd, vidd, védd csapattal: készül Magyarország tűtérképe, amelyre ezek fel is kerülnek majd" - meséli Janka kérdésünkre. [frissítés: már elérhető itt]

Hamar lelkesedést veszt a rendszer minden szereplője

A használt tűk hulladékkezelése itthon azonban nemcsak a császárral szült anyák gondja, hasonló cipőben járhatnak a szklerózisban érintettek, a lombikosok vagy a cukorbetegek, de az alapellátásban nehezített pályán vannak például a gyermekorvosok is - tudtuk meg az általunk megkérdezett gyógyszerésztől. Mint mondja, az oltáspárti szakemberek a saját rendelőjükben használt fecskendőket, tűket is például saját költségükön szállíttatják el, erre külön támogatást nem kapnak. "Nagyon is érthető, ha ebben a rendszerben lelkesedését veszti bármelyik szereplő: az orvos, a patikus vagy a tudatosnak induló, császárral szült anya is. Ezen igyekszünk majd segíteni új kezdeményezésünkkel" - zárja beszélgetésünket Janka.