Császáros hegek a festő vásznán: "Ezek bárki hegei lehetnének"

Császár után

Szerző: Kiss Verus

Kiss Adél háromgyermekes, háromcsászáros alkotóművész. Főleg festészettel foglalkozik, de érdekli a performance világa és a festészet egyéb határterületei is. Munkáiban valós látványokat, élményeket dolgoz fel, ehhez saját készítésű fotókat és vázlatokat is használ. Így kaptak saját császármetszéseinek lenyomatai is helyet alkotófolyamatában, egy 2017-es művésztelepen ihletet kapva. (Figyelem: a cikkben egyesek számára felkavaró, bár kissé idealizált sebes-heges ábrázolások láthatók)

A fiatal édesanya 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán, ezzel párhuzamosan végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem vizuális nevelőtanár szakán is. Folyamatosan alkot, kiállításokon vesz részt, munkásságával több díjat is elnyert (ezekről honlapján bővebben). Közben három gyermek édesanyja "civilben".


Mindig szívesen ábrázol embereket, főleg azokat, akik a közvetlen közelében éltek. Eddigi munkássága fő vonulatát az emberábrázolás képezi, bár olykor eltért ettől a témától: festett tájképeket és állatképeket, de ezeket is a portré jellegzetességeivel ruházta fel.

"Nagyon sokszor foglalkozom önarcképek, önábrázolások készítésével. Rengeteg fotót készítettem saját magamról. Igaz, főleg az arcom fotózom, ritkán az egész alakot. Festményeimen sokszor csak egy testrészletet mutatok be önmagamból. Úgy gondolom, az önarcképfotók általában sokkal jobban kifejezik a személyiségemet, mint a mások által készítettek. Azokat sokszor túl direktnek és beállítottnak érzem" - magyarázza, s hozzáteszi, számára fontos az is, hogy ne mindig az legyen a lényeg, kit ábrázol a mű, hanem az, hogy az a valaki "akárki" lehessen, ezáltal fogalmazva meg az egyediségben az általános emberit. 

Éppen ez az alkotói szándéka mutatkozik meg a Varrat című sorozatánál, ahol saját császármetszéses hegeit festette meg, hiszen ez is egy olyan testi jellemző, ami igaziból bárki sebe, hege lehetne festményén.

Varrat 1. (olaj, vászon, 70x100)

A Varrat-sorozatról

"A festmények a Hegyvidék Galéria szervezésében induló,  XXI. Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen születtek 2017 nyarán. A művészetelep vezetője, Kallós Judit művészettörténész abban az évben tematikaként a 'Kereszteződések' gondolatot jelölte meg, melyet a meghívott művészek szabadon értelmezhettek. Már előtte is terveztem ezeknek a hegeknek a megfestését, de ez a cím új lendületet adott" - emlékszik vissza Adél.

Varrat 2. (olaj, vászon, 70x100)

A festmények kapcsán így emlékszik meg testének ezen lenyomatairól. "Első kislányomat, Flórát negyvenkét óra vajúdás után végül császármetszéssel hoztam világra. Amikor megnéztem a sebemet, sokkolódva, meglepődve tapasztaltam, hogy a két szélén egy-egy fehér inggomb van. A Varrat I. című képen ebből  festettem meg egy részletet. Ugyanilyen kék damillal is volt összevarrva, mint a képen is látható. A festmény a Hegyvidék Galéria állandó gyűjteményébe került" - mondja.

Varrat 3. (olaj, vászon, 70x100)

A művésztelep idején már a kisfia, Erik is a családdal volt, akkor volt féléves. Őt végül 26 óra vajúdás után, szintén császármetszéssel szülte. "Annál a műtétnél viszont nem kaptam gombokat" - magyarázza, s megjegyzi, mindkét műtét után fotózta a sebeket és a gyógyulást is, ezért volt bőven anyaga a festményekhez.


Test és lélek találkozása

Kérdésünkre bevallja, meglehetősen nehéz volt ezeket az olajképeket megfesteni, főleg az érzelmi háttér miatt. A festmények szándékosan idealizáltak, mert a valóság ennél jóval brutálisabb volt. 

"Amikor festettem a fotóról, mindig figyeltem, nem jön-e valaki, mert az eredeti kép nagyon durva volt. Egy idő után nem is laptopról néztem, hanem a telefonomon. A művésztársaim először azt hitték, egy párnát festek, rajta gombbal, aztán lassan kitisztult a kép. Azóta megszületett a harmadik gyermekem, Blanka, szintén császármetszéssel. Arról a hegről még nem készült festmény, de a terveim között szerepel."

Varrat 4. (olaj, vászon, 70x100)

(Fotók: a művész saját archívumából)

Kiss Verus

Egészségügyi újságíró, kommunikációs szakember, háromszoros császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája, a Császárvonal.hu főszerkesztője, a Hegmesék című könyv szerzője. Missziója a tévhitirtás és a kiegyensúlyozott, hiteles egészségügyi tájékoztatás. A kávé- és az élethosszig tartó tanulás megszállottja.