Segít-e a kollagén a szülés utáni has visszahúzódásában?

Császár után

Szerző: Berki Lili

A kollagén az emberi szervezetben legnagyobb arányban előforduló fehérje, amely különösen nagy mennyiségben található meg a kötőszövetekben, a bőrben, valamint a csontokban. Feladata, hogy támassza és erőssé, rugalmassá tegye különféle szöveteinket.

Hogy milyen szerepet tölt be a kollagén a szülés utáni has visszahúzódásában, arról Borsos J. Orsolya okleveles gyógytornászt, egészségszervezőt és fasciaterapeutát kérdeztük.

“Nagyon fontos, hogy bármit beviszünk a szervezetünkbe, akár ízületi, akár kötőszöveti regenerálódás céljából, az mozgás nélkül nem tud beépülni, hasznosulni a testünkben. Tehát igen, nagyon is segít a kollagén, de leginkább csak mozgással együtt tudja kifejteni áldásos hatásait” - magyarázza a szakértő.

Terhesség alatti kollagén-szükséglet

A terhesség során rendkívül fontossá válik a kollagén bevitele, hiszen ebben az időszakban nemcsak az anya, hanem a benne fejlődő baba szervezetének is alapvető építőköve ez az anyag. A kollagénraktárak kimerülése az anyánál fáradékonyságot, hajhullást, bőrszárazságot, terhességi csíkokat, ízületi kopást és ennek következtében ízületi fájdalmakat okozhat.

A szakértői vélemény szerint a szükséges kollagénmennyiséghez elsősorban táplálkozás útján érdemes hozzájutni, a legegyszerűbben úgy, ha éghajlatnak és évszaknak megfelelően, lokális alapanyagokból építjük fel étrendünket. Azonban, ha a terhesség bizonyos szakaszaiban rosszulléttel, gyomorégéssel vagy éppen étvágytalansággal küzdünk, abban az esetben rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak az étrend-kiegészítők is

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítő használata azért is előnyös várandósan, mert a kollagénpeptid az egyik legjobb glicinforrás. Kutatások alapján pedig ez az aminosav kritikus szerepet játszik a magzati fejlődésben, valamint a kismamáknál az egészséges vérnyomás és vérkeringés fenntartásában is

A szülés utáni has visszahúzódása

A legtöbben abban reménykedünk, hogy a szülés után egyből, akár már a kórházban visszarendeződik testünk az eredeti állapotára, ám ez közel sem általános jelenség, hiszen akár több hétig még várandósnak tűnhetünk. Az puszta biológiai tény mindebben, hogy a méh szülés után nagyjából a hatodik hét végére húzódik vissza a kismedencében, ekkorra általában látványos változás is észlelhető, de a teljes regeneráció ettől még igen távol van.


Olvasgass sikertörténeteket, nézz még előtte-utána fotókat a Császárvonal Videótára kapcsán ide kattintva!


"Azt mondhatjuk, hogy a szülés utáni első 40 nap meghatározza a következő 40 évünket" - magyarázza Orsi, és hangsúlyozza, egyénenként változó, milyen gyorsan húzódik vissza a szülés utáni has. Rendkívül sok külső és belső tényezőtől függ. Nagyon fontos, hogy

  • milyen szövettípusúak vagyunk,
  • hogy mennyit mozogtunk a terhesség előtt és alatt,
  • hogy milyen életmódot folytattunk a terhesség előtt és alatt,
  • hogy hány plusz kiló szaladt fel ránk abban a bizonyos 9 hónapban,
  • hogy voltak-e a terhesség alatt komplikációk, valamint
  • hogy kaptunk-e bármilyen segítséget a kórházban ahhoz, hogy korai mobilizációval hogyan, s miként tudunk tenni a leghatékonyabban magunkért, a regenerációnkért.
  • Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy milyen a testtartásunk,
  • hogy sokat görnyedünk-e, hiszen ha ezt nem korrigáljuk azonnal, az akár további problémákhoz is vezethet. 

Mindig felmerül, hogy segít-e mindebben a haskötő? Korábbi cikkünket erről itt olvashatod.

A hegkezelés hatása a szülés utáni has visszahúzódására

Bizonyított tény, hogy a császármetszéssel szült anyáknál maga a heg is befolyásolja a hasfal alakulását: még kontrasztosabbá teheti, mivel a varrat inkább szűkíti, összehúzza a bőrt, felette a hasfal viszont 9 hónapon keresztül nyúlt, feszült. Sok esetben ebből alakul ki a kötényhas is, amely nem csak azoknál az anyáknál fordulhat elő, akiken nem maradt a terhesség után súlyfelesleg, hanem azoknál is, akiknél “csak” bőrtöbblet keletkezett. Pontosan ezért az első és egyben legfontosabb küldetésünk, amellyel önmagunkért tehetünk, hogy az első pillanattól kezdve tudatosan foglalkozzunk a hegünkkel. Legyen szó akár az általunk előidézett fizikai behatásokról, akár a mentális kapcsolatunk ápolásáról az adott területtel.

Császárvonal-tipp - tornázz online, szakértői segítséggel szülés után!


A Császárvonal Videótára már kismamatornáival segít felkészülni, optimális állapotba hozni a testet, s szülés után elősegítheti a minél szövődménymentesebb gyógyulást! Regenerációs programjával, tornáival az Alapcsomagot célszerű a műtét után már a kórházban elkezdeni, a sebek leesése után elkezdeni a hegmasszázst is és onnantól rendszeresen végezni a regeneráló tornákkal együtt. Ha már 12 hétnél régebben szültél, a Haladó has- és hegkezelés csomagot ajánljuk legalább egyszer végigcsinálni!

A szülés után 3 hónappal kezdhető, vezetett (tehát együtt induló) mozgásprogramok közül pedig folyamatosan lendületben Új lendület-sorozatunk segíti a lépcsőzetes visszaerősödést, holisztikusan, többféle fókusszal. A programok videói nem élő tornák, az előfizetési idő alatt bármennyiszer megnézhetők, nem tűnnek el, otthonod kényelméből, támogató háttércsoporttal, szakértőink felügyeletével tudsz belekezdeni!  Figyeld a kezdési dátumokat!


  •  A "Magamra találót" akkor válaszd, ha legalább 3 hónapja szültél, sokat sétálsz, és ha van szétnyílt a hasizmod, gátpanaszod, panaszos heged, fogynál, vagy csak szeretnéd magad jobban érezni a bőrödben szülés után stb. és most elindulnál a regeneráció, visszaerősödés útján. Akkor is ez a csomagod, ha (sokkal )régebben szültél, de semmilyen szülés utáni regeneráló programot nem végeztél!
  • A "Magamra találó plusz - pörgős alakformálás" legalább 5 hónappal a szülés után kezdhető, ha van egy stabil mozgásbeli alapod, ez egy haladó. 3-as szintű erősítő, alakformáló program, amit vagy a "Magamra találó" programunk után javaslunk, vagy bármilyen más, komplex szülés utáni regeneráló program után!
  • A "Magamra találó ráadás a kirobbanó formáért" legalább 9 hónappal a szülés után kezdhető, ha van egy stabil mozgásbeli alapod, ez egy haladó, 4-es szintű erősítő, állóképességet növelő, pörgős program, amit vagy a "Magamra találó plusz" programunk után javaslunk, vagy bármilyen más, komplex szülés utáni, haladó regeneráló program után!

    Írj a hello@csaszarvonal.hu címre, ha nem tudod, merre indulj, melyik programba kezdj!