Segíts egy kérdőív kitöltésével, hogy kiderüljön, hol jó itthon szülni!

Császár után

Saját élményből született Pleván Tímea nagyszabású projektje, melyben igyekszik minél több adatot gyűjteni a hazai kórházakról, méghozzá édesanyák beszámolói, válaszai alapján. Ha szeretnél hozzájárulni egy alulról szerveződő kutatáshoz, dörgess lejjebb, keresd ki a neked szóló kérdőívet.

Mi is az Ablak a világra projekt?

A megálmodója így mutatkozott be nekünk. " Pleván Tímea vagyok, két ovis korú kislány anyukája. Óvodapedagógusként végeztem az ELTE-n, tanulmányaimat perinatális és laktációs területen tervezem folytatni.


A lányaim császármetszéssel születtek. Ikrek. Elhittem, hogy nincs választásunk, ahogy gyötrődve, de beletörődtem a műtétet követő szeparációjukba is. A testvérkérdésen gondolkodva szomorúan szembesültem azzal, hogy nem, vagy alig találok olyan orvost és intézményt, ahol támogatnának a hüvelyi szülésben. Ebbe viszont már nem voltam és nem vagyok hajlandó beletörődni.


Miközben a VBAC-cel ("vibek", császár utáni hüvelyi szülés) kapcsolatos információkat bújtam, világossá vált, mennyivel többről is van szó, mint a császármetszés utáni hüvelyi szülések támogatásának a hiánya. Hogy mennyi régi, rossz szokás uralkodik, hogy milyen sok tévhit kering, hogy mennyivel korszerűbb, anya/baba/családbarátabb megoldások, lehetőségek is vannak, mint, amit itthon kismamaként legtöbbször megtapasztalhatunk."


Lelkesedése után hamar cselekedett: meg is született az Ablak a világra projekt, melynek keretében támogatni szeretné a tévhitek felszámolását, a kismamák információn alapuló, tájékozott döntéshozatalát, szüléssel, szoptatással és kisgyermekkorral kapcsolatos kérdésekben. "Elsődleges célom egy olyan adatbázis létrehozása, ahol a szülés előtt álló kismamák, már szült édesanyák tapasztalataiból merítve tudhatják meg, hol jó szülni Magyarországon" - teszi hozzá.


Hol találod?


Az adatbázishoz készült kérdőívek: