Nem így készültem - a nem tervezett császármetszés lelki vonatkozásai

Császár után

Vajon milyen folyamatokra, lelki tényezőkre lesz hatással a császármetszés, ha nem tervezetten következik be? Miképp alakulhat ennek fényében a szoptatás, a gyermekágy? Egy lényegretörő posztert mutatunk, ami idén készült egy szakmai konferenciára.

Az alábbi tanulságos poszter Veisenberger Eleonóra, Baranyi Linda, Kerepesi-Keresztúry Gabriella, Tóth Rita Julianna és Szelényi Nóra munkája, akik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán Perinatális Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzésen tanulnak. A poszter az Illyés Sándor Emléknapok alkalmából, a 2019-es szakmai konferenciára készült, amelyet 2019. március 18-19-én tartottak a fővárosban.


A császármetszések emelkedő aránya és a lelki következmények

A császármetszések aránya Magyarországon és az egész világon emelkedőben van. Az egykor élet(ek) mentésére alkalmazott műtéti eljárás ma már olyan magas százalékban fordul elő, hogy annak létjogosultságát megkérdőjelezi a WHO és a tendencia moderálásáért dolgoznak sokan (ACOG, RCOG stb.)


A nők között a téma igen megosztó, heves érzelmeket kiváltó, védekezésre és támadásra ösztönző, a többséget érzelmileg megmozgató eljárás - olvasható az összeállítás bevezetőjében, mely után a szerzők igyekeznek a műtét megélését és az azt követő lelki változásokat vizsgálni, elemezni saját kutatási anyagaik, személyes tapasztalataik és a fellelhető nemzetközi szakirodalom segítségével. Kizárólag a nem tervezett császármetszéssel foglalkoznak, a programozott császármetszéssel nem.


A poszteren kitérnek a pozitív és a negatív hatásokra egyaránt, a császármetszés és a szoptatás kapcsolatára, illetve a szülésélményre is. Az összeállítás végén javaslatokat is olvashatunk arra vonatkozóan, mi mindent lehet tenni azért, hogy a sürgősséggel járó negatív hatások mind kevésbé jelentkezzenek - akár már előre, a szülésre való felkészülés során is.

Klikk ide a nagyméretű, jól olvasható poszterért!