Mobiltelefonos alkalmazásokat ajánlunk: ha felkészülten várnád babádat

Császár előtt

Szerző: Kiss Verus

Várandós vagy? Leszoktál a papíralapú irodalomról? Digitális mami vagy, akinek fontos kelléke az okostelefon? Akkor az alábbi appok mindenképp landoljanak készülékeden!

Nem tudom, te mit tapasztaltál, de nekem a két várandósságom, a sokszor futószalagszerű hazai szülészeti ellátás megtapasztalása elég volt ahhoz, hogy rájöjjek: nem hagyatkozhatom csak az ellátórendszerből kinyerhető, sokszor igen hiányos és szegényes tájékoztatásra, hanem muszáj felvértezni magam minden tudással, a lehető leghitelesebb forrásokból, hogy minél kevesebb meglepetés érjen.

Éppen ezért olyan applikációkat szedtem most csokorba, melyek nem a klasszikus, édesanyáknak gyakran ajánlgatott vonalból érkeznek (9 hónapot végigkísérő app, magzatmozgás-számláló stb.), hanem csupa olyasmi, amelyekről egytől egyig azt mesélték a körülöttem levő édesanyák, hogy…

Császárvonal applikáció

Androidra

iOS-re

Császármetszéssel kapcsolatos információk egy helyen, a felkészüléstől a kórházi napokon át a gyermekágy végéig. Az ingyenes app nem áll ki a császár mellett, viszont egy olyan időszakban, amikor a császármetszések aránya a WHO által ajánlott 10-15%-os arányához képest itthon akár 40% fölötti már, elkerülhetetlen, hogy legyen egy információs bázis a téma minden vetületéről, hitelesen, előnyökről és hátrányokról, a szövődményekről, a fokozatosságon alapuló regenerációról, a császár utáni szoptatásról, a lelki életről, a hegkezelésről, a hüvelyi szülés lehetőségének tárgyalásáról műtét után. 

Anyafalva applikáció

Androidra

Ios-re

Kismamaként a ránk ömlő információtengerből nem egyszerű kimazsolázni, mi hiteles a piacon, ahol rengeteg kismama-applikációval találkozhatunk, magyarral már alig. A legtöbbet letöltve azzal szembesülhetünk, hogy egyik-másik leghasznosabbnak beállított funkciója, hogy megmondja, az adott héten éppen fánk vagy kiskutya méretű a baba a mama hasában. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb külföldi ajánlásokkal dolgozik, a magyar nőknek viszont hazai protokollok és hazai ajánlások segítenek. Az Anyafalva applikáció szerteágazó témákban, hiteles, magyar szakemberekkel komplex támogatást nyújt a várandósok számára a legszebb időszakban. Van benne állandó, 10%-os kupon a Császárvonal Videótárához is.


(a cikkben korábban idézett applikációk közül több megszűnt, ezek kikerültek)

Kiss Verus

Egészségügyi újságíró, kommunikációs szakember, háromszoros császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája, a Császárvonal.hu főszerkesztője, a Hegmesék című könyv szerzője. Missziója a tévhitirtás és a kiegyensúlyozott, hiteles egészségügyi tájékoztatás. A kávé- és az élethosszig tartó tanulás megszállottja.