Facebookos csoportok: ezekhez csatlakozz, ha császár után hüvelyi szülésre (VBAC) készülsz

VBAC

Szerző: Kiss Verus

A császár utáni hüvelyi szülésre való felkészülés sok hullámheggyel - és völggyel tarkított utazás, mely során nagyon jól jön a támogató közösség, egy-egy jó szó, mások tapasztalatainak megismerése - egyáltalán a lehetőség, hogy érzelmeinkről köntörfalazás nélkül tudjunk beszélni. Infóbányák, aktuális infók ezekben a csoportokban!

A VBAC-hez vezető úton ajánlunk alább virtuális közösségeket, lokáció szerint. Figyelj: akár meghív valaki, akár magad jelentkezel, minden csoportban beugró kérdésekre kell válaszolni, ezek hiányában nem fognak jó eséllyel beengedni!

Hazai pályán

A magyar közösségek közül a jelenleg legnagyobb, aktív, publikus a VBAC csoport érintetteknek és segítőknek.

A csoportleírásban ez olvasható: "Ezen a felületen szeretnénk összehozni az érintett anyukákat a szakma képviselőivel, ahol lehet egymástól kérdezni, információkat szerezni általános és konkrét kérdéseket feltenni és megválaszolni. Itt megbeszélhetjük, hogy mit lehet tenni azért, hogy minél több ember számára legyen elérhető a VBAC, ki mit tehet azért, hogy nyugodt babák és mosolygós anyukák indulhassanak el az útjukon."

Ezen csoport mellett egyre nagyobb közösség gyűlik a Ne vágj át! VBA2+C támogató csoportba, melyben kizárólag két- vagy többcsászáros anyák gyülekeznek, és gyűjtik a két+  császár utáni hüvelyi szüléssel kapcsolatos, aktuális tudnivalókat, lehetőségeket össze, országosan. 

+1 tipp, kövesd ezt az oldalt is hasznos tartalmakért, programajánlókért: Császár utáni hüvelyi szülés VBAC - VBAC info and support / Hungary

Kismama-relaxáció

Budapest

Uzsokis anyukák VBAC csoportja, csoportleírásuk így szól: "Beszéljünk őszintén élményekről, tapasztalatokról, tervekről, lehetőségekről! "

Győr, Mosonmagyaróvár

VBAC támogató csoport (Győr, Mosonmagyaróvár) néven találod a nyugati térséggel kapcsolatos infókat, fontos infók már csatlakozás előtt róluk (részletek): "Csatlakozás előtt írj valamelyik adminnak egy rövid bemutatkozást, valamint, hogy miért szeretnél belépni és melyik kórházban tervezel szülni. (...) A csoport, azért jött létre, hogy a Győr és Mosonmagyaróvár környékén élő, császármetszésen már átesett, jövőben természetes hüvelyi szülésre (VBAC) készülő anyukák, kismamák tapasztalatot cserélhessenek, támogathassák egymást. (...) A csoport tagja csak az lehet, aki már átesett császármetszésen és VBAC-ra készül, továbbá szívesen látunk olyan anyukákat, akik már sikeres VBAC-n vannak túl és tapasztalataikat szeretnék megosztani velünk. Bábák, dúlák is csatlakozhatnak, akik tudásukkal és tapasztalatukkal segítségünkre lehetnek."


Debrecen

Kisebb közösségek a lokálisan szerveződő VBAC-csoportok. Ezek közül a debreceniek csoportja a " Természetes szülés és VBAC támogató csoport Debrecen".

A csoport leírása így szól (részlet): " A csoport azért jött létre, hogy a természetes szülésre és VBAC-re készülő anyukákat helyi szinten tudja támogatni. A csoport tagja lehet bárki, aki várandósságot tervez, vagy már babát vár, és tapasztalatokat cserélne a városban élő többi kismamával. Szívesen látunk támogatókat (pszichológus, dúla, bába) akik nem a kórházi rendszer részei. (...) A csoport tagjai közös alapelvként tartják számon azt a tényt, hogy (a lehető legháborítatlanabbul zajló) hüvelyi szülés előnyösebb a császármetszésnél és azt, hogy bizonyos esetekben valóban életmentő lehet, a császármetszés alapvetően negatív következményekkel jár az anyára és babára nézve."

Borsod megye

VBAC - Borsod megye - "A csoport azért jött létre, mert Borsodban elkeserítőbb a vbac lehetőség, mint az ország többi pontján. Itt informálódhatunk, tapasztalatokat oszthatunk meg egymással. T ámogassuk egymást ebben a nehéz ügyben, hiszen csak az érti meg a fájdalmunkat, aki érintett ebben" - írják magukról.

Tatabánya

VBAC csoport Tatabánya - leírásuk egyelőre nincsen, helyi viszonyokat ismerő dúla, szülésznő-hallgató moderálja, adminolja a csoportot.

Székesfehérvár

A " VBAC támogató csoport Székesfehérvár és környéke" leírása így szól, a bekerülés feltétele egy rövid bemutatkozás küldése valamelyik adminnak: "A csoport azért jött létre, hogy összefogja a Székesfehérvár és környékén élő anyukákat, kismamákat, akik VBAC-re, azaz császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülnek, illetve akik császármetszésen átestek, de még nem várandósak és a jövőben szeretnének hüvelyi úton szülni. Igyekszünk naprakész információt nyújtani, tájékoztatni a csoport tagjait a VBAC lehetőségekről, arról, hogy kivel, milyen módon tudnak készülni a hüvelyi szülésre, támogatjuk egymást a céljaink elérésében.

A csoportba várjuk bábák, illetve olyan dúlák jelentkezését is, akik maguk is érintettek és tapasztalataikkal, tudásukkal a segítségünkre lennének. Várunk még olyan anyukákat, akiknek már sikerült és támogatnának minket a nagy úton. Elegendő érdeklődő esetén szóba került, hogy elindul egy helyi (Szfvár.) VBAC klub is, ahol személyesen tudjuk egymást támogatni, és tapasztalatot cserélni, szóval csatlakozzatok, várunk titeket szeretettel!

Kecskemét

"Kecskemét CSM után SIMA szülés (VBAC)" néven keresd a következő csoportot, melyről ennyit tudsz meg csatlakozás előtt: "Csatlakozhat minden édesanya, aki császármetszés után hüvelyi úton szült vagy szülni készül a kecskeméti szülészeten." A beengedés feltétele, hogy az adminkérdésekre válaszoljon a jelentkező.


Határainkon túl - Vajdaság, Szerbia

CSÁSZÁRNŐK * VBAC támogató kör Vajdaság néven is találsz helyi közösséget, ezt lehet róluk tudni csatlakozás előtt (részletek): "A csoport tagjai császármetszés előtt álló, császármetszésen átesett, illetve császár után hüvelyi szülésre készülő anyák lehetnek. A csoportba való belépés után mutatkozz be, írj magadról, az előző tapasztalatidról, arról, hogy miért léptél be így jobban tudjuk egymást segíteni, közelebb kerülhetünk egymás megértéséhez. A csoport célja az információ megosztás és egymás támogatása. (...) Jöhettek ide ventilálni, megosztani, elmondani, kimondani, kibontani, kibogozni, elengedni, megengedni… (...) Nagyon várjuk azokat az anyákat, akiknek sikerült a VBAC Vajdaságban/Szerbiában, hogy történeteikkel, tanácsaikkal erőt és biztatást adjanak azoknak, akik még a szülés előtt állnak."

Angol (amerikai) csoport - az ICAN gondozásában

ICAN (International Cesarean Awareness Network) csoportja a felesleges császármetszések megelőzésére jött létre, a non-profit szervezet (ICAN - Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat) szárnyai alatt, egyben a VBAC-re - akár két, három (vagy több) császáros előzmény után hüvelyi szülésre készülő anyák támogatására. Elsősorban amerikai színezettel és bázissal, de a máshol élők is rengeteg információhoz juthatnak itt, akik beszélnek angolul.

Magunkat is ajánljuk

És természetesen a Császárvonal csoportjában - "Császárvonal - támogató csoport császármetszés előtt és után (szakértőkkel)" - is szeretettel várunk, segítünk, válaszolunk a témával kapcsolatos felvetéseidre, kérdéseidre továbbra is! Weboldalunkon a VBAC témájú cikkeket pedig itt találod, A VBAC-titok című, Az Év Könyve 2022 díjat elnyert könyvünkről pedig az alábbi képre kattintva olvashatsz!