Egy ritkán említett kockázat: császármetszés során megvághatják a babát is

Császár előtt

A te orvosod beszélt erről a rizikóról?

A facebookos Doula Love oldalon találtunk egy felkavaró galériát arról, miképpen is tud sérülni a baba hasi szüléskor, milyen vágás általi sérülésekkel kell esetlegesen szembenézni, mint műtéti kockázati tényező. 

Tudni kell, hogy a szülési sérülésekkel foglalkozó amerikai civilszervezet adatai szerint császármetszés során leggyakrabban a babák arcán, fején, fülén és hátán okozhatnak sérüléseket az orvosi eszközök. Az esély pl. sürgősség, rendellenes fekvés esetén fokozott, ahogy tapasztalatlan sebész/ rezidens közreműködése közben is.

Egyes vizsgálatok azt mutatták, a császármetszés során bekövetkezett sérülések előfordulása 1,5-1,9%, míg más kutatások szerint ez az arány akár 6% is lehet. A számadatoktól távolodva fontos megjegyezni: ezek egy részét még a műtőben el tudják látni, gyorsan gyógyulnak, másik részük viszont akár egy életen át elkísérő heg maradhat, további (esztétikai) beavatkozásokat igényelhet.

Íme, az eredeti Facebook-poszt, képekkel, klikk: így sérülhet a baba császármetszés során.  Figyelem, felkavaró lehet!


Hazánkban is nagy port kavart két éve egy édesanya segítségkérő írása, szintén a közösségi oldalon, ahol ugyanilyen eset miatt miatt kért támogatást elkeseredettségében a Facebookon. Az ő babájának arcán 1,2 cm hosszú vágást ejtett az orvos, írását, a fotót ide kattintva tudod megnézni. Nekik végül egy magánintézet plasztikai sebésze segített.

A tapasztalatok szerint a hazai, császáros beleegyező nyilatkozatok jó részében még nem sorolják fel a rizikók között a fentieket. A te beleegyező nyilatkozatodon ott volt? Írd meg nekünk tapasztalataidat a hello_kukac_csaszarvonal.hu címre!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek ritkán említett szövődmények témában





Készülj velünk szülésedre!

Császárod lesz, vagy csak tudatosan informálódsz ezzel a forgatókönyvvel kapcsolatban is? Neked is szól a magyar fejlesztésű Császárvonal mobilapplikáció!