„Az emberi test bölcsessége határtalan” - így segít a craniosacralis terápia a császármetszés után

Császár után

Szerző: Kiss Virág

Bevallom, szkepticizmussal vegyes érdeklődéssel ültem le Gábriel Orsolyával, a Craniosacralis Terápia Magyarország intézetvezető terapeutájával, az Upledger Institute Hungary igazgatójával beszélgetni, hogy betekintést kaphassak a craniosacralis terápia rejtelmeibe. Orsolyát egyúttal arról is kifaggattam, miben segíthet ez a módszer a szülést, császármetszést követőn. Szakértelme és lelkesedése hamar átragadt rám is.

A craniosacralis terápiáról dióhéjban

A craniosacralis terápia a manuálterápiákhoz tartozik (hiszen a terapeuta kézzel végzi a kezeléseket), mégis felmerül a laikus olvasóban, hogy miben különbözik ez a módszer a többi technikától. Az egyik fő különbség, hogy a craniosacralis terápia szilárd anatómiai és élettani alapokon nyugszik, vagyis a test felőli megközelítésének tudományos alapja van – hangsúlyozza Gábriel Orsolya. Ezt a módszert, Dr. John E. Upledger, amerikai osteopatha dolgozta ki több, mint 40 évvel ezelőtt

A craniosacralis elnevezés (ejtsd "kranioszakrális") testünk legfontosabb élettani rendszerének anatómiai végpontjait alkotó csontok - a koponya (cranum) és a keresztcsont (sacrum) - működési egységére utal. Ez a rendszer teremt élettani környezetet, azaz ad otthont a központi idegrendszer számára. 

A terápia célja annak a fiziológiás rendszernek a támogatása, amiben a központi idegrendszer él és fejlődik. Nem szabad ugyanis elfelejtenünk, hogy testünkben minden idegi szabályozás alatt áll, vagyis minden más alrendszert és rendszert (pl. emésztőrendszer, hormonrendszer, mozgásszervrendszer) a központi idegrendszer szabályoz. Ez azt jelenti, hogyha itt felborul az egyensúly, az az egész ember számára negatív hatással lehet.

S hogy miben más még a manuálterápiához képest? Abból a szempontból is meghaladja a manuálterápia nyújtotta lehetőségeket, hogy nem áll meg a fizikai test kezelésénél, hiszen az érzelmi traumák oldására is alkalmas. Ebben az ún. Somato Emotional Release®  technika segít, amit csak magasan képzett szakemberek alkalmaznak és kevésbé ismert eleme a módszernek.

A terápia, ahol a te belső gyógyító hangod irányít

A legfontosabb kritérium, amiben ez a terápia elkülönül minden más módszertől az az, hogy itt nem tanult sémák és protokollok mentén történik a páciens kezelése, hanem teljesen személyre szabottan, a páciens testét követve – hangsúlyozta többször is a szakértő a beszélgetésünk során.

Ennek roppant egyszerű magyarázata van: minden bennünket érintő kérdésre és problémára bennünk rejlik a válasz. Upledger ezt nagyon szemléletesen úgy fogalmazta meg, hogy a craniosacralis terapeutának félre kell tennie az egóját és a páciens belső gyógyítójának hangját kell követnie; támogatóként, nem pedig irányítóként kell közreműködnie a kezelés alatt. "A belső gyógyító iránymutatásait pedig a testen, a szöveteken keresztül követjük" – magyarázza Gábriel Orsolya.

A kezelés során egy gyengéd érintéssel enyhe nyomást fejtünk ki egy adott szöveti területre, a nyomás hatására pedig a szövetek elkezdenek a maguk módján mozogni, elengedve a bennük lévő feszültséget.

Orsi ezt ahhoz hasonlítja, mint amikor a telefontöltőnk összegubancolódik, és ki akarjuk bogozni. Ilyenkor nem kezdjük el tépni-cibálni, hanem egy picit összenyomjuk, hogy a zsinór kilazulhasson és megmozdulhasson itt vagy ott, így már látjuk is, merre induljunk el.

Összagubancolódott kábelek - a gyógyítani kívánt szöveti területek hasonmásai

Ezt csinálják testünk kötőszöveteinek szálai is. Amikor megnyomjuk finoman a szövetet, az mozogni kezd, és a terapeuták ezt a szöveti mozgást követjük. Ezáltal kap lehetőséget a szövet arra, hogy úgy oldódjék, ahogy ő szeretne, nem pedig úgy, ahogy azt a terapeuta elképzeli vagy jónak gondolja – tudtam meg a beszélgetés során.

Hogy mit jelent ez a fajta szemlélet például egy császármetszésen átesett kismama esetében? Például azt, hogyha száz császármetszésen átesett páciens jön el kezelésre, akkor az száz különböző, egyénre szabott kezelést jelent – szemlélteti Orsi. "Mivel a traumatörténet, amire egy adott probléma épül, mindenkinél eltérő, ezért nem lehet mindenkit ugyanúgy, előre meghatározott kezelési protokollokkal kezelni" - mondja.

A terápia helye a perinatális ellátásban

Beszélgetésünknek ezen a pontján felmerült bennem a kérdés, hogy hol van a helye ennek a terápiának a perinatális védőhálóban. Miben tud segíteni egy olyan édesanyának, aki császármetszésen esett át, vagy traumatikus szülésélménye volt?

Már a családtervezés pillanatától fontos helye van ennek a terápiának, hiszen többek között pozitívan hat a magzat fejlődésére, az anyával való lelki kötődés kialakulására, a méhen belüli megfelelő helyzet elérésére. Ez a szelíd módszer fontos szerepet kaphat a születés pillanatában, a szülő nő támogatásában és az újszülött kezelésében is. Ez utóbbi azért is rendkívül fontos, mert segítségével elejét vehetjük a szülés során a babát ért negatív hatások hosszú távú következményeinek.

Fontos elmondani, hogy ezzel a terápiával a kismamák regenerációja is támogatható, különösen egy császármetszés után. És ha már a császármetszést említjük, fontos megérteni, hogy a beavatkozás során a babát érő hirtelen és jelentős nyomásváltozás negatív hatással van a baba craniosacralis rendszerére, hasonlóan ahhoz, mint ahogy egy búvár testére is káros hatással van, ha nem a megfelelő sebességgel emelkedik a felszínre a tenger mélyéről. Szerencsére az élet korai szakaszában végzett kezelésekkel erre is hatni tudunk. Nem véletlenül szaporodik azoknak a szülészeti klinikáknak a száma, ahol az intézmény által alkalmazott craniosacralis terapeuta már az élet első néhány napjában kezelésben részesíti az újszülöttet. 

A terápia hatalmas előnye, hogy - megfelelően képzett szakember kezei által - teljesen veszélytelen, rendkívül gyengéd, és akkor is alkalmazható, amikor minden más manuális terápia ellenjavallt – hangsúlyozza a szakértő.

Milyen problémák esetén segít?

"Jellemzően a szülész, a védőnő vagy a gyermekorvos az, aki először találkozik az édesanyával, és ajánl bennünket" – magyarázza Orsi.  A terápia segítséget nyújthat a szülés alatt, közvetlenül és hosszabb idővel utána is pl. szoptatási nehézség, megváltozott tartásból eredő bármilyen mozgásszervi panasz, alvászavar vagy akár gyermekágyi depresszió esetén is. Bármilyen, a születés/szülés normál folyamatába történő beavatkozás esetén (pl. oxytocint kapott a kismama, fogós vagy vákuumos szülés, császármetszés stb.), mindenképpen érdemes craniosacralis terapeutát felkeresni.

Fotó: http://www.upledger.hu/

A császármetszés feldolgozása

Beszéljünk egy kicsit arról is, hogy ez a terápia miként tud segíteni a császármetszéshez kapcsolódó negatív élmények és traumák feldolgozásában. "A craniosacralis terápia magasabb szintjén alkalmazunk egy technikát, amit Dr. Upledger úgy nevezett, hogy a 'Befejezetlen biológiai folyamatok lezárása' – magyarázza Orsi. "Ez azt jelenti, hogy az emberi testben a gének természetes biológiai folyamatokra vannak beprogramozva, és ha ez a természetes folyamat megszakad, vagy a természetestől eltérően fejeződik be, fennmarad bennünk egy állandó belső igény a folyamat természetes lezárására. Tulajdonképpen a császármetszés esetében is ez történik, tehát egy szülő nőnél is megvan ez a belső igény arra  - nem tudatos szinten -, hogy gyermeke születése természetes úton és ne császármetszéssel végződjék" – mutatott rá a szakember. És ez ugyanígy igaz az újszülöttre is.

Hány, meg hány kezelésen tapasztaljuk, hogy a megfelelő érintés hatására a császármetszéssel született újszülött spontán olyan helyzetbe fordul, mintha a szülőcsatornában lenne, majd mozdulataival végigmegy a természetes születés folyamatán és ezzel lezárja azt!

Nemcsak a heg tárolhat traumákat

A craniosacralis terápia is azt vallja, amit számos tudományos kutatás megerősít, miszerint a bennünket ért traumák lenyomatai testünk bármely szövetében eltárolódhat. Egy császármetszést követően tehát a trauma és annak negatív érzelmei nemcsak a hegben tárolódhat. "Segítettünk már császármetszéshez kapcsolódó érzelmet és energiát feloldani a szívburokból, a májból, az agyból és a test számos más területéről is" – tette hozzá Orsi. "Ez a terápiás módszer tehát nem feltételezi, hogy a császárhoz tartozó trauma a hegben tárolódik. Amikor megérintünk egy heget, azért érintjük meg, mert a test odahív, odahúz a szövet. Az emberi test bölcsessége határtalan – ez a mondat jól tükrözi a terápia esszenciáját".

A császárral szült anyukák esetében ezen a ponton segít a már említett a Somato Emotional Release® , ami a fizikai testben rekedt traumák érzelmi-energetikai lenyomatait oldja. A technika – összekapcsolva a testet, az elmét és a lelket – holisztikus segítséget nyújt.


Csatlakozz Magyarország legnagyobb, császárral szült anyákból

álló közösségéhez ide kattintva, s ha van még kérdésed, tedd fel!