22 gondolat császármetszés előtt

Császár előtt

Szerző: Hojer Eszter

Császármetszés előtt, során és után is meglepetések érhetik az ember, még azokat is, akik számtalan ilyen műtétet néztek végig közvetlen közelről, ráadásul ugyanabban a kórházban, ugyanazon az osztályon szülnek, ahol korábban a szülészeti gyakorlatukat töltötték. Nem kell tehát hosszasan magyarázni, hogy egy laikus - amilyen én is voltam - akkor milyen sok váratlan dologgal szembesülhet a műtét kapcsán.

Pontokba is szedtem azokat, amiket érdemes már előre számba venni, ha készülsz a császárra, ha nem, de tudod, B tervként mindig ott lebeghet.

1. A császármetszés egy nagy sebészeti műtét. Ismétlem: nagyműtét. Nagy beavatkozás. Rutineljárás ugyan, de ettől még nagy beavatkozás. Mi is zajlik a műtőben? Nézd meg animációnkat itt! 

2. Az első felkelés durva lesz. Általában - ha minden rendben ment a műtőben - 6 órával a műtét után kezdődik a mobilizálás: talpra állítanak, s érkezik a kórházi gyógytornász. Pokolian fog fájni, de ez teljesen normális így!

Nem maradsz támogatás nélkül! Mi itt vagyunk, online!

Ha nem találkozol gyógytornásszal a kórházban, ha nem kapsz megfelelő infókat a császármetszés utáni testi-lelki regeneráció kapcsán, kincset ér a Császárvonal Alap videós csomagja már a kórházban, s utána 12 hétig! Nézz szét, milyen tornáink vannak már a várandósságtól, illetve miben tudunk segíteni a szülés utáni regeneráció során! 


3. Napról napra egyre jobb lesz minden. Persze amikor az ember benne van, nehezen képzeli ezt el, főleg, amikor a nem állítható, valószerűtlenül magas kórházi ágyról kell lejönnie valahogy, és aztán vissza is másznia rá, szintén valahogy - nagyjából 40 alkalommal naponta. De, amint arra később én is rájöttem, valóban minden nappal könnyebb lesz minden.

4. Vegyél be fájdalomcsillapítót, ha fáj! Ez szerintem az az alkalom, amikor félre szabad tenni a “nem veszek be feleslegesen gyógyszereket” hozzáállást, őszinték lehetünk magunkkal: van az a fájdalom, amire a leghiúbbak is beveszik a gyógyszert. Fogadd tehát el a kórházban kínált fájdalomcsillapítót, ha úgy érzed, szükséged van rá. (Ha pedig tolerálható a fájdalmad, akkor nagyon király vagy, örömteli a helyzeted és ez maradjon is így.) Hogy milyen fájdalomcsillapító mehet a szoptatás mellett, arról itt tudsz tájékozódni!

5. Köhögés, nevetés, tüsszentés - jajj! Nos, igen. Optimális esetben a nevetést elintézed mosolygással, a tüsszentést próbálod visszafogni, amennyire lehet, és bízol benne, hogy nem betegszel meg a gyermekágy idején és nem kell köhögnöd például. Mert ezek mindegyike borzasztó fájdalmas a friss császárheggel. Én közel 3 hónapig küzdöttem a megfázással, mert annyira legyengült a szervezetem az egy hét kórházi tartózkodástól és a rengeteg stressztől. Lehet tehát köhögni, ezt biztosan állítom: csak hát nagyon fáj és roppantul zavarja a szoptatás (meg az egész életedet). A Császárvonal applikációjában olvashatsz arról, hogyan is érdemes köhögni és tüsszenteni császármetszés után, sebkímélő módon.

6. Vizesedés, elefántlábak: először romlik a helyzet, csak utána fog javulni. Ha a műtét másnapján nem fér bele a lábfejed a papucsodba sem, meg egyáltalán semmilyen lábbelibe, ne ijedj meg! Ha az arcod is szokatlanul puffadt, az is normális! A vízvisszatartás előbb romlik, bőszen vizesednek a lábak, lábfejek, esetleg az arc is, s csak napokkal (akár két hétig is tarthat ez) később kezd javulni a helyzet. Várni kell türelemmel, végezni a kórházi mobilizálótornát, a gyógytornász által mutatott légzőtornákat, minél kevesebbet lógatni a lábat, sétálni, amennyit lehet. A trombózis jeleire azonban érdemes figyelned, erről megintcsak a Császárvonal applikációban olvashatsz! A vizesedésnek is áldoztunk külön cikket, itt olvashatod!

7. Fogadd el a segítséget, miután hazamentetek! Bármire (legyen az főzés, gyerekvigyázás, takarítás stb.) is ajánlkozik bárki, fogadd el. Emlékezz: sebészeti nagyműtéted volt, ki kell heverned. Természetesen minden megoldható, én is itt vagyok, pedig nem volt segítségünk. De azért ha lenne, egész biztos ugranék rá, hogy jöjjön valaki. Rengeteget számít.

8. Vigyáznod kell magadra. Igen, el kell látnod egy csecsemőt és ez 0-24-es feladat. De közben magadra is figyelj, mert ez a feladat innentől örök életre szól. Az az aprócska élet számít Rád! Szüksége van Rád - lehetőleg az egészséges énedre!

9. Vigyázz a mozdulataidra! A hasizmokat kímélni kell: háton fekvésből semmiképp ne ülj fel egyszerre, megsérülhet ugyanis a vágásod. Fordulj ehelyett az oldaladra és a karoddal told fel magad! (A sebkímélő mozgásokról  találsz segédletet a Császárvonal Videótárában a kórházi csomagban és az alapcsomagban.)

10. Használj valamilyen hasszorítót, ha jól esne! Változó, hogy mikortól ajánlják. Kérdezd meg az orvosodat, szülésznődet, más szakembert, akiben megbízol, s a tanácsoltaknak megfelelően kezdd el viselni a hasleszorítót. Én varratszedés után kezdtem viselni és csak akkor, amikor jöttem-mentem, sétáltam. Nyugalmi helyzetben nem jó, ha rajtunk van, inkább hosszabb talpon levések, séták alkalmával. A haskötőről egy részletes cikk itt. 

11. Számíts fájdalmakra, főleg a heged alatti szövetekben. Ez a fájdalom különböző pontokon bukkanhat fel: hol egyik oldalon, hol a másikon. Ez mind normális. Maradj mozgásban szülés után: ha finoman nyújtózol, ki-kijössz az anyukás, görnyedt pozícióból, sokat teszel heged optimális keringéséért!

12. Számolj zsibbadással és érzéketlenséggel a metszés helye környékén, illetve bárhol az alhasban. Hónapokig érezhetsz bizsergést vagy lehet teljesen érzéketlen az alhasad egy kisebb vagy akár nagyobb részen is. Úgy emlékszem, nekem közel egy év kellett, amire visszatért az érzékelés az alhasamba. Ebben sokat segítenek a légzőtornák és a hegmasszázs is, amit szakember tud megmutatni.

13. Ne ess túlzásokba! Ha kezded jobban érezni magad, ne végezz hirtelen sokkal több feladatot a korábbiaknál, mert a gyógyulásod megtorpanhat, sőt vissza is fordulhat és több fájdalmad lehet a korábbinál. Észszerűen növeld a terhelést - minden tekintetben.

14. Nincs emelgetés! Kezdetben a legnehezebb, amit emelhetsz, maga a baba. Nyilván, ha van nagyobb gyermek az újszülött mellett, nehéz megállni az ő emelését, de valahogy kímélned kell magad. Figyelj oda, hogy ne Te emeld a nehéz csomagokat!

15. Egy ideig ne vezess! Addig, amíg ismét kényelmes nem lesz az autó ülésében ülni, valamint rendesen rá tudsz lépni (fájdalom nélkül) a fékpedálra. Sokáig jól jöhet a sebed miatt az övterelő még, vagy egy párna a pocakodhoz. 

16. Figyeld a sebgyógyulást, tested jelzéseit a műtétet követően. Erősödő fájdalom, a heg környékén duzzanat, pirosság, forróság, láz, hidegrázás, gyanús váladékozás, a seb szétnyílása esetén keresd fel orvosodat!

17. Az enyhe duzzanat a vágás környékén normális. Az összes átvágott szövet- és izomrétegnek időre van szüksége a gyógyuláshoz, akár egy évre is, légy ezért türelemmel. Komplett cikk erről itt.

18. Amint tudsz, kezdj el sétálni már a kórházban. Mértékkel és észszerű keretek között persze, ne terheld túl magad! Ha így teszel, nemcsak fizikailag, de fejben is jobban fogod érezni magad.

19. A hormonok hatására minden rosszabbnak tűnhet, mint amilyen valójában. És ez természetes is. Ha azonban azt érzed, hogy a “baby blues”-nál komolyabb a helyzet és szülés utáni depresszióra hasonlít, érdemes segítséget kérned, akár védőnődtől, akár pszichológustól.

20. Bánat és hiányérzet. Teljesen normális az is, ha vágysz az “elmulasztott” hüvelyi szülésre és esetleg csalódottnak érzed magad, amiért műtétre került sor. Legyél megértő és megengedő magaddal szemben: áldozatot hoztál gyermeked születéséért, bárhogyan is jött világra. A szülésélményed feldolgozásával azonban érdemes mindenképp foglalkozni, akár egyénileg, akár csoportos lehetőségeket keresve.

21. A császármetszés SZÜLÉS! Méghozzá hasi szülés. Hajlamosak vagyunk kevesbbre értékelni magunkat hüvelyi úton szülő nőtársainknál. Ne ess ebbe a hibába! Légy hálás a testednek azért, amit kiállt annak érdekében, hogy életet adhass a csöppségednek! Emlékezz rá, hogy felnyitották a hasadat. Felvágtak azért, hogy biztonságban megszülethessen a kisbabád. Hős vagy!

22. A császármetszésből való felépülés hosszú folyamat. Nagyon hosszú. Van egy barátnőm, aki maga is szülész-nőgyógyász, hozzám hasonlóan császáros anyuka. Ő mondta, hogy ő például több, mint két évvel a műtét után kezdte úgy érezni, minden rendeződött benne. Több, mint kettő év! Szóval ismételnem kell: légy türelmes, légy elfogadó magaddal! Tegyél meg mindent, amit lehet, okosan mozogjál, de közben maradj türelmes. Felvágtak, sok mindenen ment keresztül a tested. Idő, amíg meggyógyul. Hagyj magadnak lehetőséget a természetes felépülésre!


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott zárt csoportjábaha van még kérdésed!

Hojer Eszter

Hojer Eszter vagyok, egyszeres császáros édesanya. Emellett közgazdász, újságíró, Spinning (R) oktató, gerinctréner - az egészségmegőrzés elkötelezettje. Lenyűgöz az emberi test hihetetlenül összehangolt működése. Amióta magam is édesanya vagyok, szívügyemnek érzem, hogy legyen egy jól működő, elérhető támogató platform friss anyukáknak, ahol ítélkezésmentes légkörben hiteles információkat szerezhetnek rengeteg témában, amely érinti vagy foglalkoztatja őket a szülésükkel kapcsolatban. Nagyon örülök, hogy itt lehetek a Császárvonalon.